Plastic in je cosmetica?!

door | 12 apr 2022 | Blogs

Dacht je ook dat dat allang verboden was?!

Een aantal jaar geleden bleek n.a.v de campagne van de Plastic Soup Foundation dat cosmeticaproducenten kleine plastic balletjes in de bodyscrubs en tandpasta’s deden, die via het afvoerputje in het afvalwater en in het milieu belandden. En via het zeewater weer in kleine vissen. Die daar dood aan gaan of die worden gegeten door grotere vissen die uiteindelijk weer op ons bordje en in ons lichaam terecht komen. Je herinnert je het wellicht nog wel.
De campagne werd zo’n groot succes dat onder alle druk de grote cosmeticafabrikanten beterschap beloofden en dat de microplastics uit de cosmeticaproducten gehaald zouden worden. En eerlijk gezegd, ik geloofde ze.

Toename microplastics in cosmetica

Deze week was juist in het nieuws dat zelfs 9 van de 10 cosmeticaproducten plastic of microplastic bevatten! Er is dus helemaal geen vermindering is in het gebruik van microplastics in cosmetica. De bekende scrubballetjes zitten misschien niet meer in de bodyscrubs, maar toch zit er nog steeds andere microplastics in tandpasta en bodyscrubs, maar ook in lipstick, facewash, shampoo, douchegel, bodyoil, nagellak, mascara, lipbalm, foundation, haargel, zonnebrandcrèmes, babyproducten, handzeep en handcrème. Het zit echt in duizenden producten van de tien populairste merken van Europa.
En het gaat niet alleen om scrubballetjes, maar ook om glitter! Glitter is namelijk gemaakt van plastic en aluminium.
En hoewel het dus al jaren bekend is, blijft de cosmetica-industrie dus gewoon doorgaan met het gebruik van microplastic in cosmetica. Voornamelijk uit kostenoogpunt. Het is namelijk een super goedkope opvuller. Maar met een heleboel impact voor mens en milieu.

Waterbedrijven trekken aan de bel

De waterbedrijven zijn namelijk niet in staat om al deze microplastics uit het afvalwater te zuiveren, waardoor die glitters in jouw douchegel een risico worden voor de natuur én onze gezondheid. Microplastics zijn namelijk terug gevonden in vis die in de supermarkt wordt verkocht.
Al het plastic dat ooit in het milieu is beland bestaat nog steeds en is nooit afgebroken! Voor de komende eeuwen blijft dit plastic een milieuprobleem vormen.
Heel veel van dat plastic belandt in de de plastic soup in de oceaan.
Het risico voor je gezondheid? Zoals voor zoveel gevaren geldt dat er nog veel meer onderzoek nodig is voordat we het risico in beeld hebben. Maar de onderzoeken tonen nu al aan dat microplastic zelfs teruggevonden wordt in ons bloed.

Waarom zitten die microplastics in je cosmetica

 • Omdat het super goedkope opvullers zijn. In sommige producten zit tot wel 10% van dit plastic opvulmateriaal.
 • Omdat glitters zo leuk zijn voor kinderen. En in onze oogschaduw.
 • Omdat plastic scrubballetjes zachter en goedkoper zijn dan natuurlijke scrubdeeltjes en je daardoor veel meer van een product mag gebruiken dan van een natuurlijke variant (en meer gebruiken betekent meer kopen).
 • Omdat het producten zo lekker smeerbaar maakt.
 • Omdat het producten langer houdbaar maakt.
 • Omdat het een time-release effect kan hebben voor afgeven van parfum of vitamines
  Allemaal redenen waarom de cosmeticafabrikanten niet zitten te springen om hun producten aan te passen. Voor sommige producenten betekent dit namelijk dat ze 90% van hun producten moeten veranderen.

Wat kun jij doen?

Na dit verontrustende verhaal denk je misschien dat het probleem zo groot is, dat jij er geen enkele invloed op kunt hebben. Not true! Als consument heb je namelijk de allergrootste macht: Stop met het kopen van producten met plastic er in. Wil je weten of de cosmeticaproducten in jouw badkamerkastje helemaal ok zijn? Dat kun je nu zelf checken met de geweldige app Beat the Micro Bead. Je kunt met deze app heel makkelijk de ingrediëntenlijst van bijna ieder product scannen, waarbij de app in een paar seconden analyseert hoeveel microplastics er in dat product zitten. Echt, het is gewoon leuk om te doen, als de uitkomsten niet zo shocking waren.

0
  Jouw winkelmandje
  Je mandje is leegVerder winkelen