Gevoelige hoofdhuid en jeuk

door | 12 jan 2022 | Blogs

Heb je last van een droge, gevoelige hoofdhuid en jeuk? Wij helpen je graag.

Wat zijn de symptomen van een droge hoofdhuid?

Zit je vaak te kriebelen aan je hoofd en lijkt het dan een beetje te sneeuwen? Misschien heb je wel last van een extreem droge hoofdhuid. Vaak wordt roos met een droge hoofdhuid verward, maar er is een groot verschil!  De huid van een te droge hoofdhuid voelt onprettig en strak aan en herken je aan een schrale en ruwe hoofdhuid met soms kleine witte schilfers en soms veel jeuk! Bij roos zijn deze schilfers groter, vettiger en wat meer gelig van kleur en worden veroorzaakt door overmatige talgproductie. 

Wat zijn de oorzaken van een droge hoofdhuid?

Sommige mensen hebben de erfelijke aanleg voor een droge (hoofd) huid. Maar er zijn meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je hoofdhuid droog is/aanvoelt. Sommige mensen hebben áltijd een droge huid. Weer of geen weer. Van droog hoofd tot droge voeten, je bent altijd aan het smeren. Misschien ben je zelfs wel en beetje gewend aan alle smeersels. Nou goed, meerdere factoren zorgen voor een droge hoofdhuid. In koude maanden heb je sneller last van een droge huid omdat de luchtvochtigheid dan minder is. Daarnaast staat de verwarming vaak te branden en dat heeft ook geen gunstig effect op je huid. Droger, droger droogst. Niet fijn! Maar ook stress, te weinig vochtinname, te warm je haar wassen, ongebalanceerde voeding en zelfs hormoonschommelingen hebben invloed op de huid van je hoofd.

Na een lange dag is een heerlijke warme douche soms zo fijn, en op een hele koude winterdag dag zelfs lekker heet! Helaas is dit niet heel goed voor je huid en ook niet voor je hoofdhuid.  Water droogt de huid namelijk ook uit, al voelt het soms niet zo.

Een verkeerde shampoo of haarproduct kan er ook voor zorgen dat je hoofdhuid uitdroogt. Bekijk altijd de ingredienten. Zo kan en sterk reinigingsmiddel zoals SLS ervoor zorgen dat het beschermlaagje op je hoofdhuid te grondig wordt gereinigd. Dit droogt de huid uit waardoor deze gevoelig wordt en zelf kan gaan jeuken. Alle shampoobars zijn vrij van SLS en SLES!

Hoe voorkom je een droge hoofdhuid?

Om droogte te voorkomen, moet je je hoofdhuid zowel vanbinnen als vanbuiten goed verzorgen. Verzorging van binnenuit bereik je met de juiste voeding, eventueel in combinatie met supplementen. Voor uitwendige verzorging is het belangrijk om je doucherituelen aan te passen en je haar en je huid te verzorgen met de juiste shampoo voor een gevoelige huid.

Verzorg je hoofdhuid onder de douche

Een goede hoofdhuidverzorging begint onder de douche: douche met lauwwarm water en gebruik milde shampoo. Was je haar niet te vaak, twee keer in de week is meer dan voldoende.  Door de slimme samenstelling van onze Shampoo Bars hoef jij je haar minder vak te wassen. Zo bespaar je niet alleen een hoop grondstoffen, water en tijd maar zo verklein je ook de kans op een droge hoofdhuid. Gebruik daarnaast producten die jouw hoofdhuid goed kan verdragen en het liefst op natuurlijk basis.

Eet en drink zo gezond mogelijk
Probeer veel te drinken, en gezond te eten. Dat is niet alleen goed voor je hoofdhuid, maar ook voor de rest van je lichaam. Als jij goed in je vel zit ziet je haar er vaak ook een stuk gezonder uit!

Ga bij het drinken uit van minimaal 2 liter per dag, bij voorkeur water of (kruiden)thee. En bij gezonde voeding kan je denken aan plantaardige oliën, vette vis, noten en lekker veel groenten.

Wat te doen tegen een droge hoofdhuid?
Olie

Een voedende huidolie kan de oplossing zijn voor jouw (zeer) droge hoofdhuid in combinatie met een passende shampoo en aangevuld met eventueel een haarmasker of conditioner.

Oliën voeden je huid, stimuleren de doorbloeding en hydrateren de hoofdhuid. Ook het inmasseren heeft een gunstig effect op de doorbloeding. Het is dan wel belangrijk om de juiste oliën te kiezen. Kies bij voorkeur voor natuurlijk producten zoals kokosolie (bij veel winkels verkrijgbaar),castor olie, argan olie, jojoba of amandelolie.

Een passende shampoo verzorgt je hoofdhuid én je haar en droogt deze niet uit. Bekijk onze shampoo bars voor gevoelige hoofdhuid zoals de Shampoo Bar Tea Tree. Tea tree olie herstelt en kalmeert de hoofdhuid.

Haarmasker voor droog haar
Heb je naast een droge hoofdhuid ook zeer droog haar? Gebruik dan eens een haarmasker. Maskers hebben een verzorgende en hydraterende werking.

Je kunt bij een zeer droge hoofdhuid je hoofdhuid insmeren met kokosolie, olijfolie of een andere natuurlijke olie zoals hierboven genoemd. Laat en uurtje intrekken en was daarna grondig uit (om te voorkomen dat je haarwortels te vet blijven).

Shampoo voor een droge hoofdhuid
Reinig je haar en je hoofdhuid met een milde shampoo. Kies bij voorkeur parfumvrije, natuurlijke producten zoals de Shampoo Bar Tea Tree, Eucalyptus of de Shampoo Bar Baby.

Was je haar niet te vaak en geef je hoofdhuid de kans om te herstellen en te kalmeren.

Een shampoo bar is zuinig in gebruik en gaat lang mee. Daarnaast kan je beter doseren en gebruik je niet te veel.

0
    Jouw winkelmandje
    Je mandje is leegVerder winkelen